Митрополит Антоній в день святого Миколая закликав українців просити у чудотворця смирення

Митрополит Антоній в день святого Миколая закликав українців просити у чудотворця смиренняПравославні християни сьогодні святкують день перенесення мощей святителя і чудотворця Миколая з Мир Лікійських в Барі, в народі - день Миколи Літнього.

 

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, говорячи про історію свята, керуючий справами УПЦ митрополит Антоній (Паканич) нагадав, що основою життя святителя Миколая була непохитна стійкість у вірі і одночасно - покірність і смиренність.

Як відомо, Миколай Чудотворець мужньо переносив гоніння за православну віру і неодноразово безстрашно виступав на її захист.

«Дивно, але незвичайна мужність у святителі Миколаї завжди поєднувалася з його покірністю. Так, навіть у церковних піснеспівах він іменується «образом кротості». Коли людина справді смиренна перед Богом, їй даються справжні стійкість і мужність. Свята людина - морально досконала, добра, але головне - в ній завжди присутній Бог. Усі ми покликані до святості, без цього життя людини не має сенсу. Ми маємо вчитися виконувати те, що написано в Святому Письмі. Християнство не обіцяє безтурботне життя. Воно налаштовує на шлях невпинної боротьби, і лише переможці удостоюються нагороди - вічного життя з Богом», - підкреслив митрополит Антоній.

Владика закликав українців молитися святителю Миколаю, «щоб великий чудотворець допоміг повернути в наше суспільство смиренність, а через смирення – братолюбство».
Як відомо, понад чверть століття святитель Миколай Мирлікійський вів свою паству і відійшов до Бога 6 грудня 335 року. За понад сімсот років місто Мири і вся Лікійська країна були зруйновані сарацинами. Руїни храму з гробницею святителя були в запустінні й охоронялися лише кількома благочестивими ченцями.

За переданням, у 1087 році святитель Миколай з'явився уві сні одному священикові міста Барі (в південній Італії) і наказав перенести його мощі до цього міста.

Гробниця святителя виявилася наповненою до країв запашним миром, в якому були занурені мощі. Їх переклали в ковчег і вирушили в дорогу. У Барі великій святині була влаштована урочиста зустріч, а від мощей відбулося безліч чудес.

Преподобний Нестор Літописець свідчить, що перша церква в ім'я святителя Миколая на Русі була побудована в Києві ще у 882 році - до офіційного прийняття християнства.
Служба, яка відбувається в день перенесення мощей Миколая Чудотворця 22 травня (за новим стилем) в православних храмах, складена у 1097 році ченцем Печерської обителі Григорієм і митрополитом Єфремом.