У Страсну П'ятницю, прикладаючись до Плащаниці, треба замислитися над тим, як ми живемо – митрополит Антоній (Паканич)

У Страсну П'ятницю, прикладаючись до Плащаниці, треба замислитися над тим, як ми живемо – митрополит Антоній (Паканич)У Велику або Страсну п'ятницю Православна Церква згадує страждання і Хресну смерть Іісуса Христа.

Як повідомляє Центр інформації Української Православної Церкви, посилаючись на керуючого справами УПЦ митрополита Антонія (Паканича), в цей день обов'язково треба прийти в храм, вклонитися Плащаниці, «замислитися над тим, як ми живемо і подякувати Спасителю за те, що Він зробив для нас».

«У всіх православних храмах у Велику П'ятницю служиться вечірня з винесенням Плащаниці. Літургію не служать, тому що в цей день її звершив Сам Господь, принісши себе в жертву на Хресті. В час смерті Спасителя (близько третьої години дня – ЦІ) з вівтаря виносять Плащаницю, на якій зображений Господь. Плащаницю розташовують у центрі храму на символічному Гробі Господньому. Це момент особливої духовної напруги. Коли перед нами Гріб із зображенням Господа Іісуса Христа, Який прийшов нас спасти і Якого люди вбили – це дійсно страшно. Страшно для кожного з нас. Бо вчиняючи гріхи, ми щоразу стаємо винуватцями цієї смерті», – сказав митрополит Антоній.

Також у п'ятницю ввечері зазвичай служиться утреня Великої Суботи з чином поховання Плащаниці. За церковним уставом, Велика п'ятниця – день суворого посту, коли віряни повністю відмовляються від їжі. Після заходу сонця прийняти їжу можуть лише хворі та діти.

Як повідомляє Центр інформації УПЦ, в цей день у Єрусалимі паломники з усього світу звершують хресну ходу, повторюючи останню дорогу Іісуса Христа, якою Він йшов на смерть, несучи Свій Хрест.

Фото з Єрусалима

Хресна хода йде від Преторії вулицею Віа Долороса (лат. Via Dolorosa, «Шлях Скорботи» - ЦІ), якою, як вважають, пролягав шлях Іісуса Христа до місця страти – Голгофи. Хресна дорога до Голгофи, за традицією, проходить із 14 зупинками. Перші дев'ять зупинок знаходяться на вулиці Віа Долороса, інші п'ять – на території Храму Гробу Господнього.

1. Допит Іісуса Понтієм Пилатом і засудження Христа на смерть (Мф. 27, 26).

2. Арка, де Пилат вивів Іісуса перед первосвящениками і, вказуючи на Христа, сказав «ось Людина!» (Ін. 19, 5).

3. Місце першого падіння Христа.

4. Місце зустрічі Христа з Богоматір'ю на шляху до Голгофи.

5. Місце зустрічі Христа з Симоном Киринейським, якому дали нести хрест до Лобного місця.

6. Місце, де свята Вероніка витерла обличчя Христа своїм шовковим покривалом.

7. Місце другого падіння Христа.

8. Місце зустрічі Христа з благочестивої жінкою.

9. Місце третього падіння Христа.

10. На вході до Храму Гробу Господнього – зняття одягу – приділ Поділу Риз, де з Іісуса зняли одяг перед розп'яттям.

11. Прибивання цвяхами Спасителя до Хреста.

12. Ісус вмирає на Хресті.

13. Зняття Сина Божого з Хреста і помазання Тіла Христа запашним миром перед похованням.

14. Покладення Тіла Іісуса у гробі. Праведний Йосиф Аримафейський узяв Тіло Спасителя, обгорнув Його плащаницею і поховав у своїй гробниці у скелі. Тут Христос воскрес.