Річний звіт єпархіального інформаційно-просвітницького відділу Бориспільської єпархії Української Православної Церкви

15 грудня 2014 р.

Керівник – протоієрей Анатолій Слинько

Ваше Високопреосвященство, шановні отці!

Після утворення Бориспільської єпархії, постало питання висвітлення інформації про життя та діяльність єпархії у відкритих та доступних інформаційних джерелах. А тому, з благословення керуючого єпархією митрополита Бориспільського і Броварського був створений єпархіальний інформаційно-просвітницький відділ. Адже місія Церкви може і повинна бути широко розповсюджена в різних засобах масової інформації. Головним завдання відділу є створення, розвиток і координація інформаційної і просвітницької діяльності єпархії, зокрема у мережах інтернет простору.

Очевидно, що сьогоднішнє сіспільство споживання потребує інформації. Найпершим способом отримання інформації є Інтернет, тому він є важливим інструментом проповідника.

Тому перед єпархіальним інформаційно-просвітницьким відділом ставилася задача створення, розвиток і кординація інформаційної і просвітницької діяльності єпархії, зокрема у мережі інтернет.

З цією метою було створено сайт Бориспільської єпархії http://boryspil-eparchy.org. Створений сайт відповідає сучасному офіційному стилю. Привабливий дизайн і логічна структура роблять його зрозумілим. За характером сайт є новинно-довідковий. Це означає, що крім новин тут розміщені історичні та статистичні дані про парафії. Це своєрідний онлайн-довідник по всім парафіям і монастирям Бориспільської єпархії. На сайті кожна парафія має свою сторінку з назвою, фотографією, адресою, історією. Розробники великий акцент ставили на перелінковці матеріалів. Наприклад, на сторінці парафії, через активне посилання, відвідувач може перейти на сторінку про священика, або населеного пункту, де знаходиться храм, чи служить священик.

У розділі "Духовенство" в алфавітному порядку розміщено список всього духовенства Бориспільської єпархії з фотографією, саном, днем тезоімеництва, днем народження та місцем служіння. Тут кожному священнику уділено свою сторінку.

У розділі “Документи” ми публікуємо укази і розпорядження правлячого архієрея.

"Новини" на сайті розділені на три категорії "Служіння архієрея", "Життя парафій" та “Робота відділів єпархії”, що чітко відображено на головній сторінці.

Унікальним сервісом сайту є сервіс "Анонси", дякуючи якому, користувач може дізнатися про найближчі дні народження та тезоіменитства священнослужителів.

Загальна кількість матеріалів: 1293 публікацій.

Відвідуваність за півроку склала близько 25 700 відвідувачів: 7 180 з пошуковиків (27%) 8 366 прямі заходи (32%), 8 035 (31%) переходів з інших сайтів, із соціальних мереж 762 (Facebook 64% Вконтакте 25%).

Щоденна відвідуваність ресурсу в середньому 160 унікальних заходів, а на великі церковні свята та в гострі моменти різко зростає (захоплення храму в Пасічній 16.09.2014- 709 відвідувачів).

Географія відвідувачів за півроку: Україна 23 624, Росія 946, Білорусь 151 відвідувачів.

Запроси в пошуковиках: Бориспільська єпархія, всі благочиння, населений пункт + церква+храм.

Активність подачі інформації. Найактивніше новинами з нами ділиться Перше Вишгородське благочиння, отець Димитрій Денисенко пише об'ємні та цікаві репортажі. Баришівське благочиння — отець Павел Лисенко, Яготинське — отець Рустік Романій, Березанське — отець Назарій (Омеляненко), Перше Броварське — протоієрей Анатолій Слинько, Друге Броварське — отець Іоанн Мисів та отець Олександр Журавльов (Заворичі), Перше Переяслав-Хмельницьке — отець Ніл (Семенець).

Крім офіційного сайту Бориспільської єпархії ще створено мережу парафіяльних сайтів у загальноукраїнській системі church.ua і підключено її до сайту єпархії. Тут для кожної парафії створено сайт-візитку в доменній зоні church.ua. Пошуковики в інтернеті досить добре їх знаходять. При бажанні парафії можуть самостійно займатися адмініструванням цих сайтів абсолютно безкоштовно. Деякі батюшки отримали доступ і вже займаюсться своїми сайтами.

Дякуючи цій системі, створено онлайн-карту єпархії, на якій було нанесено точне місцезнаходження храмів.

Паралельно з офіційним сайтом вже багато років в мережі Інтернет працюють самостійні сайти деяких парафій і благочинь: парафія Бориса і Гліба м. Вишгород (http://boris-i-gleb-vyshegrad.kiev.ua), парафія ап.Іоанна Богослова м. Бровари (http://ioann-bogoslov.kiev.ua), Воскресенський храм с. Зазим'є (http://zazimye.info), Баришівське благочиння (http://blagobar.blogspot.com), Церква архістратига Михаїла с. Лукаші (http://lukashichurch.blogspot.com), Яготинське благочиння (http://yagotin.hrest.info).

Останнім часом все більше священиків Бориспільської єпархії активно посилюють свою присутність у соціальних мережах. Батюшки працюють там, не просто заради задоволення, але активно проповідуючи та захищаючи вчення Христове та Церкву.

Також у популярних соціальних мережах facebookтаВконтакте були створені представництва Бориспільської єпархії. В цих представництвах транслюються новини офіційного сайту єпархії. І кожен користувач соціальних мереж може коментувати, копіювати, поширювати інформацію на своїх аккаунтах.

Ще єпархія має представництво на відео-хостінгу Ютуб. Там публікуються відео про священиків та події нашої єпархії. Зокрема, важливу роль у висвітленні правдивої інформації відіграли відеозаписи захоплення храмів.

Не досить втішною картиною виглядає видавнича діяльність Бориспільської єпархії. На 176 громад єпархії, тільки дві парафії мають свої періодичні друковані видання. Це журнал громади храму свв. Бориса та Гліба міста Вишгорода “Борисоглібський Вістник” та парафіяльна газета “Зазимський Благовісник” Воскресенського храму села Зазим'є Першого Броварського благочиння. На сторінках своїх видань парафії висвітлюють основні події церковного та внутрішнього життя, розміщують віронавчальні, історичні матеріали.

Є ще парафії, які друкують листки до великих свят. Це Пантелеімонівська парафія міста Яготина, яка видає листок "Православний Яготин" та парафія на честь свт. Спиридона Тримифунського села Осещина Другого Вишгородського благочиння.

Деякі парафії Баришівського благочиння видають настінні однолистові календарі з фотографіями храмів.

Парафія на честь свт. Спиридона Тримифунського села Осещина видала буклет про чудеса свт.Спиридона, акафіст свт. Спиридону Тримифунському.

Воскресенська парафія с. Зазим'є цього року видала перекидний настінний ювілейний календар на 2015 рік “Зазимському Свято-Восересенському храму с.Зазим'є 150 років”.

У нашій єпархії є священики, які активно працюють у світському медіапросторі. В день великих православних свят отець Димитрій Денисенко регулярно виступає по радіо та телебаченню Вишгородського району з поздоровленням та поясненням основного змісту православних свят. Отець Іоанн Мисів донедавна говорив проповіді на Броварському телебаченні і радіо. Отець Олександр Клименко має колонку священика в Березанській газеті, отець Ігор Левчук публікується на свята у місцевій селищній газеті "Громада".

Підсумовуючи рік, що минає, вважаю буде доречним поділитись задумами, які наш відділ, з благословення керуючого єпархією планує реалізувати найближчим часом. Це – створення єпархіальної газети, співробітництво з місцевим радіо та телебаченням, видання настінного перекидного календаря на 2016 рік з фотографіями храмів єпархії.

Надіємось на Божу допомогу та Вашу підтримку. Будемо раді будь-яким побажанням та пропозиціям.